İran Finans Sektörüne Getirilen ABD Yaptırımları

10 Ocak 2020 tarih 13902 nolu ABD Başkanlık Kararnamesi ile İran’daki imalat, tekstil, madencilik ve inşaat sektörleri yaptırım kapsamına alınmıştır. 08/10/2020 tarihinde ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC) tarafındna yayınlanan duyuruda 13902 nolu kararname kapsamında İran finans sektörü yaptırıma tabi sektörler içine dahil edilmiş  ve İran’da bulunan 18 banka ikincil yaptırımlar açısından SDN (Specially Designated Nationals and Blocked Persons List)  liste alınmıştır . Bunun ile birlikte İran’da ikincil yaptırımlar açısından yasaklı listeye alınmamış banka kalmamıştır.

İran’da bulunan konu 18 banka ile aşağıdaki işlemlerin yapılmasına yasakla eş zamanlı yayınlanan Genel Lisans L kapsamında – diğer yaptırım hükümleri saklı kalmak kaydı ile-  istisna tanınmaktadır;

  1. İran’a tarım ürünü, ilaç ve medikal ekipman ihracatına yönelik işlemler,
  2. İran’da “İlaç, medikal ekipman, bebek bezi, temizlik ürünleri , hijyen ürünleri, sabun, el dezenfektanı, solunum cihazı, vantilatör, iş güvenliği ekipmanı” üretimine yönelik her türlü tedarik, satış ve transfer işlemi. (Bu istisna 16 Nisan 2020 ve 5 Haziran 2020 tarihlerinde İran’daki imalat sektörüne getirilen istisnaların İran finans sektörü ile yapılacak işlemler için devam ettiğine işaret etmektedir.)

2. maddedeki istisnaların geçerli olabilmesi için İran’da üretimi yapılan bu malzemelerin İran’dan ihraç edilmemesi; sadece İran yerel pazarının ihtiyaçlarına dönük olması gerekir. Yukarıda belirtilen istisna kapsamına girmeyen işlemler için 45 günlük wind-down periyodu belirlenmiş olup; sürenin sona erdiği 22 Kasım 2020 öncesinde OFAC tarafından teknik detayları içeren rehber doküman yayınlanacaktır.   

Önemli Not. Konu yazı notu genel bilgilendirme için olup; yürürlükteki uluslararası yaptırım kuralları gereği her iş talebinin kendi özelinde diğer yaptırım hükümleri de göz önüne alınarak yorumlanması gerekir.

İlgili Ofac duyurusunun tam metni

Genel Lisans L

ABDURRAHMAN ÖZBEK

Leave a Comment